✹ Livrare gratuită pe teritoriul României pentru comenzile de peste 200 de lei, în UE pentru comenzile peste 600 de lei, în SUA şi Canada pentru comenzile peste 750 de lei.✹

Fericire-n farfurie Gruni și fine dining cu creatori locali.

Trebuie să vă spunem! Ardem de nerăbdare să share-uim cu voi câteva din cele mai recente isprăvi ale atelierului nostru. Să zicem că ne-am băgat puțin degetele și în oalele altor artiști din oraș. Ba nu! De fapt, noi am avut onoarea de a-i lăsa să-și etaleze harul culinar în farfuriile Gruni.

Am stârnit ceva curiozitate? Dacă da, să-i dăm drumul unui text presărat cu, atenție, multe poze care pot dăuna grav papilelor gustative și bastonașelor din priviri.

Oamenii faini și talentați ne sunt atât de dragi încât ne vine foarte ușor să spunem da atunci când ei vin cu propuneri de happening-uri culinare. Și avem deocamdată două astfel de evenimente la care ne-am adus aportul, în stilul nostru grunian.

Noemi de la Ambasada și Bebe de la Syndicat Gourmet sunt doi din acei oameni care întind experiența gastronomică precum aluatul proaspăt dospit și odată extinsă, nu te mai poți întoarce înapoi, ci rămâi acolo în așteptarea uneia și mai spectaculoase.

Să le spunem evenimente de fine dining este poate prea puțin. Desigur, există ceva fin și unicat în fiecare colaborare, însă, pentru noi, cei care suntem de partea edibilă a situației, este ca atunci când un chef scrie o poveste pe care ne și lasă la final s-o consumăm, s-o gustăm pe bune.

Este evident că meniurile concepute de cei doi artiști într-ale bucatelor, nu sunt de ici de colo. Nimic nu este întâmplător sau fad. Pregătirile iau uneori zile întregi de macerat, murat, băițuit și alte cele la care noi, recunoaștem, nu ne pricepem atât de bine. Ne descurcăm rezonabil la degustat și la apreciat iar tehnicile de gătire le prindem pe parcurs.

Meniurile sunt out of this world, cel puțin din afara ariei noastre metropolitane, dar nu sunt de lepădat nici locațiile speciale în care se desfășoară dezmățul. Iar de asta vă veți convinge imediat.

Avem, așadar, doi maeștri bucătari, locații superbe, numai bune pentru experimentat, farfuriile din ceramică ce au luat naștere la noi în atelier și… colaborările nu se opresc aici, pentru că, încă nu v-am spus, Noemi și Bebe își doresc să implice cât mai mulți creatori locali și să formeze o comunitate care l-ar face ușor invidios pe Gordon Ramsay.

În funcție de meniu, locație și condiții, mobilierul este asigurat de Space Artisan – creator timișorean de mobilier din lemn, iar de berea artizanală se ocupă băieții de la OneTwo Brewery.

 

Și-acum, despre mâncare.

 

Prima cină la care am luat parte și care ne-a dat reset la tot ceea ce știam noi despre mâncarea vegană, a avut loc într-o grădină urbană îngrijită cu dârzenie de prietenii de la Greenfeel. S-a gătit în superba lor bucătărie în aer liber, ceva ce merită văzut.

Acolo am fost răsfățați cu nici mai mult, nici mai puțin de șapte feluri de mâncare cum nu am mai văzut niciodată. Fără nicio exagerare.

Să-i spunem meniu dinamic, sau meniu jucăuș care te surprinde nu doar cu gustul ci și cu invitația să interacționezi. Amintim doar ghiveciul cu legume format din morcovi, ridichi și sparanghel care au crescut sub ochii noștri atunci când au fost udate cu stropitoarea. Substratul comestibil din care acestea și-au făcut apariția. Morcovul gătit în cafea! O nebunie!

A doua cină la care am contribuit cu veselă Gruni, a avut loc în curtea Ambasada, chiar în fața rulotei Mâncurry iar în meniul a la carte spunem doar că au fost complice legume de sezon, carne de rață, miel și multă pasiune cum doar la Syndicat Gourmet găsim.

Urmează și alte evenimente culinare de care puteți afla urmărind pagina de Facebook a prietenilor de la Syndicat Gourmet și nu vă spunem mai multe dar una din ele se va întâmpla într-un spațiu industrial istoric al Timișoarei.

Până atunci, vom pregăti cu mare interes și farfurioare de desert (ne place dulcele, ce să-i facem!), care să completeze armonios setul de farfurii ovale pentru aperitive, bolurile adânci pentru supă și platourile decorate discret și glazurate cu alb peste ceramica pestriță.

Sperăm că v-am făcut poftă de venit și de gustat, vă asigurăm că viața bate pozele și că o masă împărțită cu prietenii chiar este de n ori mai gustoasă și mai împlinitoare.

Dacă vă face cu ochiul vesela noastră, vă dăm un hint foarte important! Câteva farfurii din setul special conceput pentru aceste cine se pot precomanda pe site. 🙂

 

Până la următorul rendez-vous gastronomique, vă lăsăm cu bine, nu cu pofta-n cui!

 

Photo credits @Petru Cojocaru