De câte ori mergem la Tombabe, Ina ne întâmpină cu un zâmbet larg și cu o mulțime de idei. Și nu doar despre cum să-ți asortezi cele mai faine accesorii la cele mai unice și colorate ținute! O parte dintre ele sunt și despre cum să aducă împreună comunitatea locală de mici producători. Cu ea avem multe-n comun: atenția la detalii și materiale, culori și texturi super freș și extra retro, sustenabilitate și girl power! Ca să nu vă mai spunem că Ina este și cel mai mare colecționar de cercei asimetrici Gruni 😉 Pur și simplu trebuia să o invităm să asorteze câteva din bijuteriile noastre la câteva din ținutele antifit & unisex prezente la ea în boutique.
Dar să n-o mai lungim, sigur veți găsi idei practice și proaspete în articolul Inei. Combinația noastră favorită? Outfit de zână pe vreme (uneori) însorită. Cum porți Gruni la ținute antifit și unisex?
Tombabe este pentru fashion ce e Gruni pentru ceramică. Sau cel puțin așa îmi place să cred. Pentru că a (re)dat viață unor piese vestimentare în care nu mulți ar mai fi crezut. La fel cum Gruni a redat viață dealurilor de lut „de acasă” din care meșterește ceramica. Și am folosit cuvântul acasă pentru că țin mult la el, fiindcă înglobează și nișe, și comunități, și meșteșugari, și negustori. Dacă ai ajuns vreodată la Tombabe sau dacă a ajuns Tombabe la tine și ai citit etichetele (da, da, nimeni nu citește etichetele), știi deja că Tombabe este o mișcare antifit și unisex, un proiect de reintegrare a pieselor vestimentare de valoare în trendurile de nișă, un thriftshop care aduce laolaltă conceptele de vintage și retro, designeri și producători locali într-un studio care se întâmplă să-mi fie a doua casă, tot un fel de acasă.
Știi regula aia cu „Nu combina niciodată printuri!”. Uit-o. Dar doar pe jumătate. Combină alb cu negru în orice fel de print. Combină o camașă vintage cu dungi & pantaloni retro în carouri. Cu cerceii musai asortați.
Una dintre cele mai provocatoare ținute atemporale rămâne o cămașă oversize & boyfriend fit, neapărat vintage, neapărat din mătase. Atât. Aaa, da, și cu un colier cu puțin auriu. Doar puțin.
Toate bijuteriile Gruni cu o notă de albastru mă duc cu gândul la Grecia. Cam ca și rochia asta. Și pentru că totul e relativ, colierul se poartă și la decolteul din față, și din spate. Ca și rochia.
Unisex, oversize, fără genuri. Pantaloni garcon și sacou masculin, combinate cu o cămașă neapărat albă, pentru contrast. Și nu unul, ci două coliere. Și cu puțin auriu. Pentru balans. Feminin.
În momentele în care nu mă pot hotărî între pisică și cățel, le aleg pe amândouă. La broșe mă refer. Și le asortez la jeans de alergat căței & cămașă moale de mătase de mângâiat pisici.
Dacă frunzele-s verzi la cercei, e verde și pe cămașă. Retro să fie, că nu se mai fac cum se făceau pe vremuri. Din viscoză din aia bună și moale, în care nu ți-e nici cald, nici frig.
Se mai îmbracă cineva în fâșuri colorate? Normal. Și le îmbracă cu broșă cu tot. Și cu colanți de festival, că s-ar fi dus și la festival cu inima deschisă, dar s-a pierdut cheia…
Știi expresia aia cu „Black is my happy color”? Combini sacou vintage negru din catifea cu fustă vintage neagră din lână subțire și adaugi o broșă înaripată. Nu neapărat neagră ca pana corbului, dar pasăre să fie.
„ZẤNĂ, zâne, s. f. 1. Personaj feminin din mitologia populară românească, întruchipare mai ales a bunătății și frumuseții, căreia i se atribuie puteri supranaturale și darul nemuririi; fee. 2. (Rar) Zeiță. – Probabil lat. Diana.”
E evident de ce am asortat norișorii, nu-i așa?
Everything rainbow. Și cum curcubeul nu se asortează chiar la orice, de aia trebuie aleși cercei neasortați. Doar în aparență.
Rochia aceasta retro e la fel de imperfectă ca și cerceii aceștia. Dar e doar o iluzie, pentru că totul e perfect la ea, ca și la cerceii ăștia perfect de imperfect aproape, dar nu chiar rotunzi.
Cele mai reușite outfituri sunt fix cele care nu sunt menite să stea împreună. Un hanorac de cartier și o pereche de cercei din înalta societate.
Iată câteva dintre răspunsurile posibile la întrebarea cum porți Gruni la ținute antifit. Toate piesele vintage și retro din imagini se găsesc în unic exemplar la studioul Tombabe din Timișoara sau pe instagramul Tombabe. Tricourile #vorbeșteromânește (Zâna și Curcubeul sunt doar două dintre ele) sunt o marcă Tombabe și se pot comanda (momentan doar) pe contul de instagram holla.tombabe sau pe cel de facebook.